Regio Eindhoven – Helmond krijgt testomgeving innovatieve mobiliteit

Zo’n twintig bedrijven, wegbeheerders en kennis¬instellingen hebben een Letter of Intent getekend om in de regio Eindhoven – Helmond een permanente testomgeving voor slimme verkeerssystemen te realiseren.
De samenwerkende partijen gaan een businessplan uitwerken, zodat begin 2012 de organisatie van start kan gaan. Doel is de ontwikkeling van innovatieve mobiliteitstoepassingen te versnellen en ‘de Nederlandse toppositie in Europa te versterken’. Voor drie grote praktijkproeven is op 15 mei al gebruik gemaakt van de A270 testfaciliteiten, die deel zullen uitmaken van de testomgeving.
Vooruitlopend zijn al enkele stappen gezet. Zo zijn langs de A270 camera’s met zenders en ontvangers geplaatst. Daarmee kunnen praktijktests worden gemonitord en geanalyseerd vanuit een controlekamer op de High Tech Automotive Campus in Helmond.
De permanente, geïntegreerde testomgeving heeft als werktitel de Dutch Integrated Testsite Cooperative Mobility (DITCM). Het is voortgekomen uit de samenwerking van een aantal deelnemers in lopende projecten. De kern ligt in het delen van kostbare faciliteiten en het gezamenlijk werken aan innovatieve verkeersystemen voor een betere doorstroming, verkeersveiligheid en leefbaarheid. Naast een test- en experimenteercentrum gaat het vooral om het gezamenlijk ontwikkelen van een brede kennisbasis, die nodig is om de systemen effectief en betaalbaar te maken.

De bedrijven, kennisinstellingen en overheden die voor DITCM hun krachten bundelen zijn TomTom, NXP Semiconductors, Peek Traffic, Logica, DAF, Navteq, IBM, Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant, Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant, Brainport Development, de gemeente Helmond, TU Eindhoven, TU Delft, NHTV, Fontys Hogeschool, HTACampus, High Tech Automotive Systems en TNO.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.