Connexxion Ambulancezorg test BlauwBlauw

Nadat het alarmeringssysteem Flister door de omroeporganisaties is afgeschoten, komt er nu wel een proef met het concurrerende BlauwBlauwsysteem. Connexxion Ambulancezorg en Made For Traffic (MFT) starten in februari 2012 een uitgebreide praktijkproef met BlauwBlauw.

Het flistersysteem waarschuwt weggebruikers voor het naderen van hulpverleningsvoertuigen via de gebruikelijke radiokanalen door de zenders even weg te drukken. Maar het systeem krijgt geen voet aan de grond. Het ministerie van IenM wordt er niet enthousiast van omdat het technische tekortkomingen zou hebben. De omroepen voelen er weinig voor om hun programma’s te laten onderbreken. Bij BlauwBlauw is dat laatste in ieder geval niet aan de orde. BlauwBlauw bestaat uit een zender in de ambulance en een ontvangertje in de auto van andere weggebruikers. Die ontvanger past op vrijwel elke gewenste, zichtbare plek in de auto en bevat vijf opvallende blauwe ledlampjes. Bij het inschakelen van sirene en zwaailicht van de ambulance stuurt deze een signaal vooruit dat de ledlampjes in de andere auto’s activeert en de automobilist waarschuwt dat een ambulance met spoed nadert. De zender in de ambulance activeert uitsluitend de ontvangers in voertuigen die voor de ambulance rijden. Tegemoetkomend verkeer, automobilisten op zijwegen of bewoners van omliggende woningen ontvangen geen signaal.

In een deel van de regio Noord- en Oost-Gelderland worden tijdens deze proef twintig- tot dertigduizend privévoertuigen uitgerust met een gratis BlauwBlauw-ontvanger. In ten minste drie ambulances van Connexxion Ambulancezorg worden de zenders ingebouwd. De praktijkproef in Noord- en Oost-Gelderland begint in februari 2012 met een zogenaamde nulmeting waarbij de huidige situatie in beeld wordt gebracht. Die wordt daarna vergeleken met de resultaten van de pilot. Daarnaast wordt onder het ambulancepersoneel en onder de gebruikers van BlauwBlauw een enquête gehouden over hun ervaringen.

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.