Verkeersregelaars moeten doorstroming bussen verbeteren

Hoe kunnen bussen, maar ook ander verkeer, zo snel mogelijk van het NS-station in Zwolle naar de binnenstad komen, en van het centrum naar het station. Zwolle gaat dat gedurende de maand oktober onderzoeken met een bijzonder experiment op deze route. Verkeersregelaars kijken op drie afzonderlijke locaties op het traject of daar door begeleiding van het (bus)verkeer een betere doorstroming mogelijk is. Bovendien wordt gekeken of verkeersbegeleiding op alle drie de locaties tegelijkertijd tot een betere verkeersafwikkeling leidt.

De pilots om uit te vinden hoe busverkeer en andere weggebruikers optimaal van, naar en langs de Zwolse binnenstad kunnen worden geleid vinden doordeweeks plaats, tijdens de spitsperiodes. In week 40 tot en met 44 kunnen passanten tussen 7.30-9.30 uur ’s ochtends en 15.30-18.30 uur ’s middags te maken krijgen met de verkeersregelaars op drie plekken op de route tussen NS-station en binnenstad.

Deelexperiment 1 vindt plaats bij het station. Op vier plekken staan daar verkeersregelaars om te zorgen voor een soepele doorstroming van bussen en ander verkeer: bij de uitrit van de streekbussen, bij de uitrit van de stadsbussen, bij de voetgangersoversteekplaats ter hoogte van de Terborchstraat en bij de rotonde op het Stationsplein.

Deelexperiment 2 vindt plaats op de T-splitsing van de Stationsweg en de Burgemeester Van Roijensingel. Drie verkeersregelaars dragen daar zorg voor een soepele afhandeling van doorgaand verkeer en voetgangers.

Deelexperiment 3 heeft plaats bij de Nieuwe Havenbrug. Ook daar zorgen drie verkeersregelaars voor de begeleiding van doorgaand verkeer en voetgangers. Belangrijk onderdeel van de experimenten is dat gekeken wordt of door de bussen tijdelijk voorrang te geven het openbaar vervoer efficiënter door kan rijden zonder dat dit tot grote overlast voor het overige verkeer zorgt. Tijdens de pilot worden video-opnames gemaakt van de verkeerssituatie. Die beelden worden gebruikt om het effect van de verkeersbegeleiding te analyseren. De pilots zijn voorbereid in samenwerking met de provincie Overijssel en busvervoerder Syntus.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.