Eerste spitsstrook in Vlaanderen in gebruik

Langs de autosnelweg E313 is de allereerste spitsstrook van Vlaanderen in gebruik genomen. Hij ligt tussen de ring rond Antwerpen en de splitsing E313/E34 in Ranst.
Via dynamische borden zal de weggebruiker weten of de spitsstrook al dan niet open is gesteld. Het Vlaamse Verkeerscentrum schat dat de files door de ingebruikname tot een kwart kunnen verminderen. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits besliste in het voorjaar 2010 om de spitsstrook langs de E 313 aan te leggen. Er is 6,7 miljoen euro geïnvesteerd in aanpassingen van de autoweg en de installatie van dynamische verkeersborden.
De E313 tussen de ring rond Antwerpen en de splitsing in Ranst raakt, zeker tijdens de avondspits, erg verzadigd. Met lange wachttijden tot gevolg. Die piekmomenten veroorzaken ook hinder op de ring rond Antwerpen zelf. De E 313 tussen de ring en Ranst telt drie rijstroken en een pechstrook. Voortaan wordt de vluchtstrook tijdens de avondspits een spitsstrook, een vierde rijstrook dus. De spitsstrook zal in principe elke werkdag (met uitzondering van officiële feestdagen) opengesteld worden tijdens vaste tijdsvensters van 15u tot 20u. De spitsstrook kan in uitzonderlijke omstandigheden buiten deze tijdsvensters opengesteld worden, zoals bij ongevallen. Vanaf begin november wordt apparatuur in gebruik genomen om het verkeer dynamisch te sturen. De variabele rijstrooksignalisatieborden kunnen dan ingezet worden om snelheidsregimes aan te sturen afhankelijk van de verkeersintensiteit.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.