Schultz neemt besluit voor verruimde openstelling 51 spitsstroken

Minister Schultz heeft het besluit genomen voor een verruimde openstelling van 51 spitsstroken. Nu nog geldt dat de spitsstroken open gaan bij 1500 auto’s per uur per rijstrook. Het verkeersbesluit regelt dat de stroken al open kunnen als er 1350 auto’s per uur op een rijstrook rijden. In de praktijk zullen de spitsstroken daarmee gemiddeld een half uur tot een uur langer per dag geopend zijn.

De verruimde openstelling van de spitsstroken maakt deel uit van de aanpak van de minister om de bestaande infrastructuur beter te benutten. Als gevolg van de ruimere openstelling zal het verkeer op wegen met spitsstroken soepeler doorstromen. Bovendien sluit het beter aan bij de beleving van de weggebruiker. Uit onderzoek blijkt dat de weggebruiker nu vaak niet begrijpt waarom de spitstrook nog dicht is terwijl het toch al druk is op de weg, aldus de minister.

Het verkeersbesluit dat nodig is om de verruimde openstelling juridisch mogelijk te maken ligt vanaf vandaag zes weken ter inzage. De verwachting is dat de spitsstroken vanaf begin december eerder en langer opengaan. De ruimere openstelling van de andere spitsstroken volgt zo snel mogelijk daarna. Het gaat daarbij om stroken die nu nog aangelegd worden en om stroken die op vaste tijdstippen geopend zijn. Naast de ruimere openstelling van de spitsstroken heeft de minister stroken op het oog voor permanente openstelling. Het gaat daarbij om stroken aan de linkerkant van de weg, zogenaamde plusstroken. Op basis van nader onderzoek naar onder andere de effecten voor geluid en luchtkwaliteit besluit de minister later dit jaar over de permanente openstelling van deze stroken.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.