Computer voorspelt door rood rijden

De intelligente auto komt steeds dichterbij. Onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology hebben een algoritme ontwikkeld dat voorspelt of een naderende auto door rood gaat rijden.

In de VS gebeurden in 2008 2,3 miljoen aanrijdingen op kruispunten, waarbij 7000 doden vielen. In meer dan 700 gevallen was sprake van door rood rijden. In de helft van de gevallen kwam niet de door-rood-rijders om het leven, maar andere bestuurders, passagiers of voetgangers.
Om het aantal kruispuntongevallen terug te dringen ontwikkelden onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een algoritme dat voorspelt of een auto het rode licht dreigt te negeren. Het algoritme gebruikt daarbij parameters als versnelling van het voertuig en de afstand tot het verkeerslicht. Voor het project werden grote hoeveelheden data van een met detectoren uitgerust kruispunt geanalyseerd. De onderzoekers beproefden het algoritme op een kruispunt in Virginia en daarbij bleek dat het in staat was in 85 procent van de gevallen potentiƫle overtreders te ontdekken, enkele seconden voordat ze bij het verkeerslicht aankwamen. Dat zou andere automobilisten op de kruising voldoende tijd geven om adequaat te reageren.
Volgens de onderzoekers kunnen dergelijke algoritmes in de toekomst gebruikt worden in intelligente auto’s om automobilisten bij te staan en te waarschuwen voor naderend gevaar, zelfs al staat het verkeerslicht op groen.
Om dergelijke systeem te implementeren, is het wel noodzakelijk dat voertuigen met elkaar kunnen communiceren en gegevens als positie en snelheid kunnen uitwisselen. Naar dergelijke systemen wordt wereldwijd onderzoek gedaan en volgens het MIT kan dat ertoe leiden dat de ontwikkeling van dergelijke collision-avoidance systems in een stroomversnelling raakt en dat ze aanzienlijk eerder beschikbaar komen dan men nu verwacht.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.