Ook voorrang voor minder spoedeisende ambulances

In Apeldoorn start een proef om ook ambulances met minder spoedeisende ritten voorrang te geven bij verkeerslichten. Tot nu toe kregen alleen ritten met levensgevaarlijk gewonde slachtoffers prioriteit.

Ambulancevervoer kent twee soorten spoedeisende ritten. De zogenaamde A1-ritten die worden ingezet als er gevaar bestaat voor het leven of blijvende invaliditeit bij een patiënt. Bijvoorbeeld bij een verkeersongeval, verdrinkingen, pijn op de borst, ademhalingsmoeilijkheden of een hartstilstand.
De ambulance rijdt met zwaailicht en sirene en moet volgens de sectornorm binnen vijftien minuten na melding ter plaatse zijn. Bij A2-ritten is er geen direct levensgevaar voor de patiënt, maar is snelle hulp wel wenselijk. Bijvoorbeeld in het geval van acute (blindedarm-)ontstekingen, of bij ongevallen met gering letsel. De A2-rit wordt geacht er binnen een half uur te zijn. De ambulance rukt meteen uit en maakt al dan niet gebruik van bijzondere signalen. In Apeldoorn wordt nu bekeken of de zogenaamde KAR-apparatuur waarmee de verkeerslichten worden aangestuurd ook is in te zetten voor de A2-ritten. Doel is om te bekijken wat dit oplevert voor het ambulancevervoer en wat de invloed is op de verkeersafwikkeling. De resulaten van de proef worden in 2012 verwacht.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.