Sensor City uit de startblokken

Rond Assen begint een experiment waarbij automobilisten een aantal nieuwe ICT-services gaan testen, variërend van intelligente navigatiesystemen en multimodale reisadviezen tot adviezen om veilig te rijden.

Sensor City wordt gevormd door een consortium van bedrijven zoals TomTom, TNO, 9292 en de gemeente Assen. Het streven is om enkele honderden reizigers in Assen en omgeving de kans te bieden diensten van de toekomst te testen. Dat gebeurt via een kastje of een tablet in de auto.

De On Board Unit geeft bijvoorbeeld met een kerngetal aan hoe veilig iemand rijdt. Het navigeren en parkeren in de stad gebeurt via een applicatie op een tablet. Het navigatiesysteem in Assen en omgeving houdt rekening houdt met de verkeersdrukte in de gehele regio. Het idee is dat het verkeer beter wordt verdeeld over de stad waardoor alle weggebruikers samen sneller op hun bestemming komen.
Via een tablet kan men ook multimodaal reisadvies krijgen. Wanneer relevant krijgt men bijvoorbeeld het advies over te stappen op het openbaar vervoer. De dienst stelt automobilisten ook in de gelegenheid om te carpoolen. Een app op de smartphone geeft aan wanneer men het beste kan vertrekken om op tijd te komen voor afspraken.

Om dit alles mogelijk te maken wordt het verkeer op verschillende manieren bekeken en gemeten; met camera’s, detectoren in het wegdek, radar en andere systemen. Aan de wegkant kunnen zo ook verkeerslichten worden afgestemd op de verwachte verkeersvraag. Bekeken wordt nog of deelnemers die carpoolers meenemen en/of veiliger rijden prioriteit krijgen bij het naderen van de kruising.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.