Vervoerders houden meer rekening met files

Steeds meer vervoerders integreren verkeersinformatie in hun planningssoftware. Of dat de moeite loont, is te zien met een speciaal ontwikkelde quick scan.

Een groot deel van de files staat dagelijks op dezelfde plek en op het hetzelfde tijdstip. Het is dus logisch om deze informatie te gebruiken voor planningen en tarieven van goederenvervoer. Het project Reistijdverwachtingen in Transport Systemen (RITS) integreert verkeersinformatie in TMS- en planningssoftware. Inmiddels hebben ruim 18 vervoerders en 9 TMS-leveranciers hier ervaring mee.
De Verkeersonderneming heeft nu de RITS Quick Scan gelanceerd. Met de quick scan weten vervoerders binnen enkele minuten of RITS voor hen nuttig is.  Toepassingen van RITS zijn bijvoorbeeld het bepalen van vertrektijden voor of tijdens de ochtendspits, koppeling met rust- en rijtijden van chauffeurs, en het bepalen van de volgorde en richting van rondritten. Voor de ene ondernemer levert dat meer betrouwbaarheid op voor klanten of kan het aantal nazendingen worden beperkt, terwijl de andere juist bespaart op te ruime tijdsblokken voor het inschatten van files. Maar RITS is niet voor iedere ondernemer geschikt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een orderpakket met weinig filegevoelige ritten, een zwaartepunt buiten West-Europa, en onvoorspelbare laad- en lostijden.
Overigens gebruiken nog lang niet alle vervoerders in Nederland software bij het plannen van hun transport. Voor hen biedt TLNplanner uitkomst. De nieuwe release in 2013, bevat ook file-informatie om reistijden en tarieven te berekenen.
De RITS Quick Scan is toegankelijk via www.verkeersonderneming.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.