Antwerpen schaft ‘supercomputer’ aan

verkeerslichtenDe huidige apparatuur die de verkeerslichten in Antwerpen coördineert is verouderd en aan vervanging toe. Daarom koopt de stad een ‘supercomputer’ aan.

Details over wat de supercomputer precies inhoudt zijn nog niet bekend, maar Antwerpen gaat in ieder geval niet over een nacht ijs. Om dit project te realiseren is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen het Vlaamse Gewest, de stad Antwerpen en De Lijn. Daarbij is afgesproken dat de investerings- en beheerskosten worden verdeeld tussen het Gewest en de stad. Verder is een technische en een verkeerskundige werkgroep opgericht die de respectievelijke voorstudies uitvoeren om de besteksdocumenten voor de eigenlijke aanbesteding op te stellen. De uitvoering van het project zal worden afgestemd met aanverwante projecten, waaronder het aanpassen van de verkeersregelaars en de realisatie van een uitgebreid en verbeterd glasvezelnetwerk.
De nieuwe coördinatiecomputer in Antwerpen zal niet in één keer in werking treden. De betrokken regio wordt onderverdeeld in regelgebieden. Die regelgebieden zullen één voor één technisch worden voorzien van apparatuur terwijl gelijktijdig verkeerskundige studies worden uitgevoerd voor de kruispunten in dat regelgebied. Als beide rond zijn kan dat regelgebied in werking treden en dus worden gecoördineerd via de centrale coördinatiecomputer. Het eerste regelgebied binnen kan in 2015 in werking worden gesteld. naar verluidt kost de nieuwe installatie zo’n 20 miljoen euro.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.