Enschede onderzoekt of het ook met minder verkeerslichten uit kan

enschedeVanaf maandag 8 april voert de gemeente Enschede gedurende twee weken een proef uit waarbij het aantal verkeerslichten aan de Oldenzaalsestraat wordt beperkt. Als eerste onderdeel van de verkeersproef zijn de verkeerslichten op het kruispunt met de Van Lochemstraat uitgeschakeld.

Om de verkeersveiligheid niet in gevaar te brengen, wordt voorafgaand de indeling van de rijbaan aangepast: deze wordt versmald tot één opstelstrook. Dat maakt onder meer het oversteken door voetgangers makkelijker. Indien het eerste deel van de proef goed verloopt, worden vanaf maandag 15 april ook de verkeerslichten op het kruispunt Oldenzaalsestraat-Hoge Bothof uitgeschakeld. Tijdens de proefperiode wordt de verkeerssituatie op de betreffende kruispunten via camerabeelden geregistreerd. Mede op basis van deze beelden wordt vastgesteld of het verkeer zich op de gewenste wijze gedraagt en of er geen onveilige situaties ontstaan. Verkeersdeelnemers worden via borden gewaarschuwd over het (tijdelijk) buiten werking zijn van de verkeerslichten.

De verkeerslichten op de kruispunten Oldenzaalsestraat-Molenstraat, Oldenzaalsestraat-Van Lochemstraat en Oldenzaalsestraat-Hoge Bothof worden in de huidige situatie door één verkeersregelautomaat aangestuurd. Deze automaat is aan vervanging toe. Voordat de gemeente Enschede daartoe overgaat, wordt via de praktijkproef onderzocht of het mogelijk is om de verkeerslichten op de genoemde kruispunten te laten vervallen. In het laatste geval kan de nieuwe verkeersregelautomaat een stuk eenvoudiger worden. Dat bespaart kosten. Bovendien is het goed mogelijk dat door het weghalen van verkeerslichten de doorstroming vlotter gaat, zonder dat er onveilige situaties ontstaan.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.