Samenwerking Rijkswaterstaat en VID rond Amsterdam

vid_paneelRijkswaterstaat heeft met de VID een samenwerkingsovereenkomst op het gebied verkeersinformatie getekend. Deze vernieuwende vorm van publiek-private samenwerking moet bijdragen een beter aanbod van actuele reisinformatie voor de weggebruikers in de regio Amsterdam.

Tijdens de werkzaamheden op het traject Schiphol, Amsterdam en Almere (SAA) krijgen weggebruikers, omwonenden en ondernemers te maken met verkeershinder. Rijkswaterstaat wil de gebruiker zo goed mogelijk en tijdig informeren over de verkeershinder tijdens de werkzaamheden, zodat de weggebruiker zelf kan bepalen of hij de weg opgaat en wanneer.

Rijkswaterstaat gaat de samenwerking aan met marktpartijen die reisinformatiediensten aanbieden die weggebruikers informeren over verkeershinder en reisalternatieven. De samenwerking houdt in dat serviceproviders goede, vernieuwende informatiediensten inzetten zonder financiering van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat brengt deze informatiediensten onder de aandacht bij weggebruikers in de regio. De overeenkomst met de VID is de eerste samenwerking die Rijkswaterstaat in het kader van reisinformatie voor SAA aangaat met een marktpartij. Rijkswaterstaat verkent of er meer samenwerking mogelijk is.

Weggebruikers kunnen op korte termijn op twee manieren kennis nemen van de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de VID. Ten eerste levert de VID in de vorm van ‘narrowcasting’ op locatie actuele verkeersinformatie voor de weg en het openbaar vervoer. Deze informatie wordt overzichtelijk op grote TV-schermen bij bedrijven of evenementenlocaties gepresenteerd. Voordat weggebruikers vertrekken van die locatie, kunnen ze met deze actuele informatie de reis aanpassen of uitstellen. Met narrowcasting zijn inmiddels goede ervaringen opgedaan bij het AMC, aldus Rijkswaterstaat. Daarnaast wordt de functionaliteit van de VID-app de komend maanden uitgebreid met een VID-alert, waarbij weggebruikers met push-notificaties een waarschuwing ontvangen bij hinder op een door henzelf ingesteld voorkeurstraject. Deze functionaliteit komt in juli beschikbaar voor nieuwe gebruikers van de VID-app, maar ook voor de 50.000 mensen die de app al hebben geïnstalleerd.

Rijkswaterstaat verbreedt de komende jaren de (drukke) snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. Hierdoor blijft de regio bereikbaar. Tegelijkertijd verbetert Rijkswaterstaat de leefbaarheid langs de snelwegen met onder meer nieuwe en hogere geluidsschermen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.