Helmond demonstreert ongevalvrij kruispunt

helmondEen kruispunt waar geen ongevallen gebeuren. De gemeente Helmond gaat demonstreren dat die toekomstdroom binnen bereik komt. Samen met een aan aantalbedrijven wordt een kruispunt zo ingericht dat automobilisten gewaarschuwd worden voor gevaarlijke situaties.
Helmond wil met de demonstratie aantonen dat de gemeente het zelfverleende predikaat Automotive Stad met recht mag dragen. Samen met bedrijven als Peek en Logica en met steun van V&W haalde men het Europese demonstratieproject SAFESPOT binnen de stadsgrenzen. Daarbij zal het ‘Intelligent Cooperative Intersection Safety’ systeem worden beproefd. Het gaat om een wegkantsysteem met als doel het aantal verkeersongevallen bij geregelde kruispunten te verminderen. IRIS maakt gebruik van speciale communicatieinfrastructuur om voertuigbewegingen in kaart te brengen, te voorspellen en te analyseren. Middels waarschuwingssystemen in de auto worden bestuurders vanaf de wegkant gewaarschuwd voor gevaarlijke situaties.
Een belangrijk element van het IRIS systeem is de real-time identificatie van gevaarlijke situaties door gebruik te maken van huidige en nieuwe generatie sensoren. Om langzaam verkeer te detecteren maakt IRIS bijvoorbeeld gebruik van CCTV of laserscanners.
Het Europese samenwerkingsverband onderscheidt zich van andere locale en private initiatieven door ‘oude’ en ‘nieuwe’ verkeerssystemen te integreren en door bestaande en nieuwe Europese standaarden te gebruiken. Het evenement heeft plaats op 12, 13 en 14 mei 2009.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.