OV-fiets in kluis op station Deurne

Met meer reizigers in de trein stijgt ook gebruik OV-fiets

OV-fiets in kluis op station Deurne

Nu het aantal treinreizigers de afgelopen maanden is gestegen, ziet de NS dat ook weer meer mensen gebruik maken van de OV-fiets. Het aantal OV-fietsritten lag in het eerste kwartaal van dit jaar op ruim 90 procent van dat in dezelfde periode in 2019.

Ook in april is een duidelijke toename te zien. Voor het eerst sinds de uitbraak van corona waren er bijna 10 procent meer OV-fietsritten dan in dezelfde maand in 2019. Dat is een hoopvolle ontwikkeling, vindt Marise Bezema, verantwoordelijk voor OV-fiets bij NS. “We zien dat vooral in het weekend de OV-fietsen extra in trek zijn en dat reizigers de OV-fietsen dan met name voor sociale of recreatieve activiteiten gebruiken. Denk aan een familiebezoek of een dagje uit. Alsmaar meer reizigers gebruiken de OV-fiets in hun reis van deur tot deur.”

Uitbreiding app

NS heeft nieuwe functionaliteiten aan de NS-app toegevoegd voor OV-fiets. Zodra een reiziger een OV-fiets heeft gehuurd is voortaan in de app te zien dat de rit actief is. Ook toont de app of de rit goed is afgesloten. Vanaf begin juni krijgen reizigers via de app ook een pop-up bevestiging bij de start en het afsluiten van een rit met de OV-fiets. Ook kunnen reizigers een OV-fietsabonnement afsluiten via de app.

NS biedt op dit moment 21.700 fietsen aan op bijna 300 locaties in Nederland: stations, bus- of metrohaltes en P+R terreinen. In totaal zijn duizend OV-fietsen uitgerust met het nieuwe slot. Dit jaar krijgen steeds meer OV-fietsen stap voor stap het nieuwe slot, waarbij de OV-chipkaart fungeert als sleutel van de fiets. Op dit moment kan dat al op station Amersfoort, Apeldoorn, Beverwijk, Den Bosch en Harderwijk. Daar komen in de loop van dit jaar steeds meer locaties bij.

Proef met verhuur e-bikes

Binnenkort gaat NS ook opnieuw beginnen met het verhuren van elektrische OV-fietsen. Het gaat om een proef die waarschijnlijk rond de zomer start op vier stations die nog bekend gemaakt zullen worden. Jaren terug verhuurde NS ook al OV-ebikes op verschillende stations, maar stopte er uiteindelijk mee vanwege tegenvallende belangstelling. Het bedrijf verwacht dat het initiatief nu wel succesvol zal zijn vanwege de huidige populariteit van de e-bike.

Lees ook

NS verwacht dat de tijd nu wel rijp is voor verhuur e-bikes

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Bron: OVPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.