Campagne ‘Veilig reageren op voorrangsvoertuigen’ van start in Oost-Nederland

politie_zwaailicht“Wat doe jij bij zwaailicht en sirene?” Die vraag staat centraal in de campagne over voorrangsvoertuigen die van start is gegaan in Overijssel en Gelderland. De campagne geeft informatie over hoe weggebruikers veilig kunnen reageren als er een voertuig nadert met zwaailicht en sirene.

Met de Campagne Veilig reageren op voorrangsvoertuigen geeft het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland (ROV) in samenwerking met het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en regionale veiligheidspartners in Oost-Nederland informatie aan weggebruikers over veilig reageren bij het naderen van voorrangsvoertuigen. De hoofdboodschap is om kalm te blijven en rustig te reageren. De campagne heeft een praktisch informerende insteek. Naast een app met kennistest en een informatiefolder zijn er bijvoorbeeld filmpjes waarin adviezen gegeven voor een aantal veel voorkomende situaties. De app en filmpjes zijn bereikbaar via de campagnewebsite www.zwaailichtensirene.nl

Uit onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) blijkt dat weggebruikers vaak onverwacht en ook ongewenst reageren als zij merken dat er een voorrangsvoertuig nadert. Dat leidt regelmatig tot gevaarlijke situaties en ongelukken. Veel voorkomende voorbeelden van ongewenst gedrag zijn door rood licht rijden, snelheidsovertredingen, plotseling stoppen of uitwijken en op de vluchtstrook rijden. Uit een enquête onder weggebruikers bleek dat de meerderheid denkt te weten hoe te reageren, maar bij doorvragen blijkt hun kennis ernstig tekort te schieten, aldus het ROV. Daarmee geconfronteerd gaf negentig  procent van de ondervraagden aan behoefte te hebben aan meer informatie.

Onderwerpen:

Auteur: Steven Don

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.