Meer dan 400.000 kinderen “Streetwise”

Sinds de start in 2007 van ANWB Streetwise, de praktische verkeerslessen voor kinderen op de basisschool, hebben ruim 400.000 kinderen meegedaan. De verkeerslessen zijn voor zowel ouders, als scholen een hulp bij het verkeersvaardig maken van kinderen.
ANWB Streetwise is een verkeersprogramma gericht op het trainen van de verkeersvaardigheden van kinderen op de basisschool. Het programma sluit goed aan bij de vaardigheden en leefwereld van de kinderen. Onderzoek onder de scholen wijst uit dat de lessen zeer gewaardeerd worden, aldus de ANWB. ANWB Streetwise bestaat uit vier onderdelen voor de groepen 1 t/m 8.
1. Toet toet, voor groep 1 en 2. Het herkennen van (gevaarlijke) verkeersgeluiden en het oefenen met oversteken staat centraal. Daarnaast leren kinderen waarom het zo belangrijk is om een kinderzitje en de autogordel te gebruiken.
2. Blik en klik, voor groep 3 en 4. Wat kunnen kinderen zèlf doen om hun veiligheid in het verkeer te vergroten? Ze leren veilig oversteken en begrijpen waarom ze in de auto een gordel en kinderzitje moeten gebruiken.
3. Hallo auto, voor groep 5 en 6, leert kinderen over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB-lesauto en mogen zelf remmen. Het dragen van een veiligheidsgordel en kinderzitje/zitverhoger komt in deze les aan bod.
4. Trapvaardig, voor groep 7 en 8. Hier gaat het om praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugzak op. Hiermee bereiden we de kinderen voor op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.