Bordspel voor de basisschool over mobiliteit en milieu

Kinderen onderzoeken hoe mobiliteit en milieu samengaan. Niet met de zoveelste app, maar met een bordspel: MoRe. Dat staat voor Mobiele Reporters en leert jongeren van de tweede en derde graad van het basisonderwijs de verschillende aspecten van duurzame mobiliteit.

Het spel wordt gebracht met medewerking van de Vlaamse overheid en de organisatie Mobiel 21. Het hoofdpersonage van het bordspel is Sam. In een filmpje legt de jonge journalist uit dat hij net de opdracht heeft gekregen om een krantenartikel te schrijven over milieuvriendelijke verplaatsingen. Maar door een verkeersongeval is hij nu aan zijn bed gekluisterd en vraagt hij aan de jongeren om zijn taak verder te zetten.  Iedere leerling wordt journalist, redacteur of graficus. Doorheen thema’s als milieu en gezondheid, centen en cijfers en alternatief en veilig verkeer verzamelen ze informatie voor de krant. Er zijn drie soorten van opdrachten: doen, beeld en denken. Wanneer ze die goed vervullen, krijgen ze een krantenkop, zoals ‘Kyowatte? Kyoto-norm!’’. Nadat ze er zoveel mogelijk hebben verzameld, gaan de jongeren ermee aan de slag en schrijven ze een eigen artikel. Aan het einde ontvangen de kinderen een perskaart en worden ze gekroond tot mobiele reporter.
En ja, er is ook een website. Tijdens het spel kunnen leerlingen termen opzoeken via een website die speciaal voor het spel ontwikkeld werd. Ook leerkrachten kunnen er terecht voor extra informatie.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.