‘Bob in de sportkantine’ sorteert effect

bobDe campagne “Bob in de sportkantine” in de Drechtsteden, Westland en Voorne-Putten is dit voorjaar succesvol verlopen, volgens de provincie Zuid-Holland. Een onderzoek laat zien dat 83,1% van de bezoekers van een sportkantine nuchter naar huis rijdt. Dit is 6,6 procentpunt hoger dan het provinciale gemiddelde uit 2011. Het percentage automobilisten dat de alcohollimiet van 0,5 promille heeft overschreden is 4,5%. Dit is een daling van ruim 3 procentpunt ten opzichte van het provinciale gemiddelde uit 2011.

Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH) regisseerde de uitvoering van deze bijzondere Bob-campagne, in samenwerking met gemeenten, de regio Drechtsteden, stadsregio Rotterdam, Stadsgewest Haaglanden en de verschillende politiekorpsen. Bezoekers van 130 voetbal-, hockey-, tennis- en korfbalclubs werden vanaf maart dit jaar aangespoord om alcoholvrij naar huis te rijden (“100% Bob, 0% op”) en met elkaar af te spreken wie als Bob zijn sportvrienden veilig naar huis brengt. In mei heeft het onderzoeksbureau I&O Research bezoekers van sportkantines in de drie regio’s gevraagd een vrijwillige blaastest te doen voordat ze in de auto stapten. De resultaten uit 2013 zijn vergeleken met de resultaten van het in 2011 in de hele provincie Zuid-Holland uitgevoerde basisonderzoek. Deze 0-meting is representatief voor de verschillende Zuid-Hollandse regio’s.
De resultaten laten zien dat met het voeren van een intensieve campagne op de sportclubs het mogelijk is een verandering te realiseren in het gedrag van bezoekers van de sportkantine waardoor het verkeer veiliger wordt, aldus het ROV.
Een meerderheid van de sportclubs en bezoekers heeft (zeer) positief gereageerd op de Bob-campagne, gebruikte het toegestuurde campagnemateriaal en deed mee met verschillende BOB-acties zoals een bezoek van het campagneteam en een training voor het barpersoneel. Echte Bob’s konden meedingen naar een plek in de Bob-luchtballon. De politie heeft gedurende de campagneperiode extra gecontroleerd op rijden onder invloed bij de sportkantines. In totaal hebben in de drie regio’s ruim 5.500 automobilisten geblazen. Bijna 40 automobilisten overschreden de limiet en kregen een proces verbaal.
In het najaar van 2013 wordt een vervolg gegeven van de campagne BOB-sport in de regio’s Holland Rijnland en Midden-Holland. In 2014 wordt de campagne herhaald in de Drechtsteden, Westland/Midden-Delfland en Voorne-Putten en in andere delen in de provincie Zuid-Holland.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.