Verkeerslichten geïntegreerd in poortconstructie

poort_nijmegenIn Nijmegen is de herinrichting van kruispunt Poort Neerbosch eind juni afgerond. Niet alleen is het kruispunt compacter en de doorstroming voor zowel snel als langzaam verkeer verbeterd, dankzij een slanke poortvormige staalconstructie is ook het belang van de kruising als westelijke toegang tot de stad manifest.

Ontwerpbureau ipv Delft integreerde verlichting, bewegwijzering en verkeerslichten in een opvallende poortconstructie.

Het poortelement bestaat uit vier slanke achterover hellende pylonen waaraan met tuidraden een vierkant stalen frame van kokerprofielen is opgehangen. Op dit frame zijn de verkeerslichten gemonteerd, maar ook de bewegwijzering. De verlichting is aangebracht aan spankabels boven het kruispunt.

De herinrichting van het kruispunt Neerbosscheweg – IJpenbroekweg – Hogelandseweg omvatte verder aanpassing van kruispunt en fietstunnels, ontwerp en aanleg van een nieuwe, derde fietstunnel, realisatie van een P&R locatie en de algehele landschappelijke herinrichting van de locatie.

Witte betonnen randelementen verbinden alle individuele onderdelen van het ontwerp. Tunnels en landschap vormen zo een duidelijk geheel. De twee bestaande tunnels zijn voorzien van een nieuwe tunnelmond, die overeenkomt met die van de nieuw aangelegde fiets- en voetgangerstunnel. De routes van fiets- en voetpaden zijn afgestemd op de meest ideale routing, te verwachten snelheidsverschillen en verkeersveiligheid.
poort_nijmegen2

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.