Google Maps BEELD Simon Weckert

Kunstenaar stelt invloed Google Maps ludiek ter discussie

Met een ludieke kunstinstallatie wijst de Duitse kunstenaar Simon Weckert op de enorme impact die Google Maps heeft op de wereld. De applicatie verandert niet alleen de manier waarop we naar cartografie kijken, zegt hij, het maakt ook deelmobiliteit en zelfs Tinder mogelijk.

Met 99 tweedehands smartphones in een karretje rijdt een man door een lege straat in Berlijn. Pontificaal voor een kantoor van Google. Een kaartje van Google Maps verschijnt in beeld. De groene lijn wordt langzaam rood, als teken dat er een file ontstaat. En deze digitale melding heeft gevolgen in de ‘gewone wereld’: automobilisten nemen een andere route om te voorkomen dat ze vaststaan in de file.

Met het filmpje wil Weckert ons na laten denken over de impact van Google Maps. Zo kijken we nu heel anders naar kaarten, zo valt te lezen in een toelichting op zijn site. “Google Maps verandert ons begrip van wat een kaart is, hoe we een kaart gebruiken, wat technisch mogelijk is en hoe een kaart eruit ziet.”

Google bepaalt?

Maar dat is niet het enige. Google Maps verandert ook de stad om ons heen. Apps als Airbnb, Tinder, Deliveroo, maar ook allerlei apps voor taxi of deelvervoer – ze werken allemaal met Google Maps. En wat te denken van zelfrijdende auto’s in de toekomst?

Dan zet Weckert de lezer aan het denken: bepaalt Google Maps eigenlijk niet hoe we ons gedragen, wat we vinden en hoe we denken?

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is redacteur van VerkeersNet.nl. Hij schrijft ook regelmatig voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.