Thuiswerken om files te omzeilen slaat niet aan

thuiswerkenHet aandeel thuis- of telewerkers in Nederland is tussen 2008 en 2012 toegenomen van 27 tot 32%. De dagelijkse file speelt echter nauwelijks een rol bij de keuze om op een andere tijd of plaats te werken.

68% van de werknemers werkt daarentegen tijdens normale werkuren nooit thuis of op afstand, en het aantal uren per week dat werknemers thuiswerken is al jaren redelijk stabiel.

Dat blijkt uit de publicatie ‘Meer tijd- en plaatsonafhankelijk werken: kansen en barrières‘ van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

De verwachtingen die in het verleden zijn geuit door bijvoorbeeld de Taskforce Mobiliteitsmanagement over de groei van thuiswerken als instrument om de fileproblematiek bij het woon-werkverkeer terug te dringen zijn niet uitgekomen, zo valt af te leiden uit het rapport. De verwachtingen sinds 2010 lopen uiteen van een toename van 43% van het aantal thuiswerkers tussen 2010 en 2012 tot een vervijfvoudiging van het aantal Nederlandse thuis- en telewerkuren tussen 2012 en 2015.

Dat er wel sprake is van een lichte toename van het thuiswerken komt voort uit een combinatie van autonome ontwikkelingen, inspanningen door overheden en bedrijfsleven en ontwikkelingen binnen organisaties.

KiM ontdekte verder dat er een natuurlijke grens zit aan de hoeveelheid tijd per week waarop mensen kunnen en willen thuiswerken. Die ligt tussen de 1 en 2 dagen per week. Dat heeft vooral te maken met zichtbaarheid van de werknemer, een verminderd onderling vertrouwen bij werken op afstand, en de beperkte mogelijkheid om onderling contact te hebben als meerdere mensen in een groep meer dan 2 volle werkdagen per week thuis of op afstand werken.

Een verdere toename van tijd- en plaatsonafhankelijk werken is wel mogelijk, mits de barrières in samenhang worden verminderd of weggenomen, aldus KiM.

Het veranderen van de werkcultuur is daarvoor één van de voorwaarden. Het doorbreken van gewoontegedrag, bijvoorbeeld met behulp van financiële prikkels, kan ook helpen.
Verder kunnen bijvoorbeeld vergaderingen handiger gepland worden, zodat makkelijker met werktijden kan worden geschoven en kunnen fiscale regelingen worden aangepast.

Ook het verplicht inrichten van een ARBO-proof thuiswerkplek belemmert het thuiswerken evenals ontoereikende ICT-mogelijkheden.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.