Reisplanner Maastricht scheelt 50 auto’s in de spits

maastrichtbereikbaarDe special multimodale reisplanner die voor Maastricht is ontwikkeld, weet nog maar een beperkt aantal automobilisten enthousiast te maken voor de trein. En niemand kiest voor de fiets.

De website wwww.maastrichtbereikbaar.nl biedt bezoekers en forenzen sinds december 2013 de mogelijkheid om verschillende vervoeralternatieven af te wegen voor op reis te gaan.

De reiziger krijgt een multimodaal advies, waarbij eventueel de e-fiets, de gewone fiets of de auto wordt meegenomen. Daarnaast krijgt hij informatie over tijdsduur en kosten van de trip, en mogelijkheden om te parkeren en dergelijke.

In de eerste 9 maanden werd de planner 15.000 keer gebruikt, aldus blijkt uit een evaluatie van DAT.Mobility, Maastricht Bereikbaar en MuConsult.

Een enquête onder 40 gebruikers leerde dat 26 van hen een autorit in gedachten had voordat ze op de website belandden. Na gebruik van de planner kozen 13 mensen nog steeds voor een autotrip. Van de rest kozen er 5 voor het ov of P+R. Niemand koos voor de fiets.

Verder kozen twee reizigers die oorspronkelijk van plan waren met het ov te reizen, alsnog voor de auto.

Hoewel de onderzoekers waarschuwen dat het met dit kleine aantal respondenten gevaarlijk is om algemene conclusies te trekken, doen ze dat wel.
Omgerekend waren van 15.000 mensen die in 9 maanden tijd de website bezochten (60% bezoekers en 40% forenzen) er 10.000 van plan met de auto te reizen. Daarvan kozen er 1000 uiteindelijk toch voor het ov.

Dat betekent volgens de onderzoekers dat dagelijkse 50 auto’s minder tijdens het spitsuur richting Maastricht rijden.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.