Mobiliteit beïnvloeden via de Babybox

zwangerboxDe geboorte van een kind is een ingrijpende gebeurtenis. Eén van de consequenties is dat moeder vaker de auto pakt in plaats van de fiets of het ov. Hét moment dus om de ouders te vertellen dat de fiets en het ov wel degelijk mogelijkheden bieden.

Dat stellen onderzoekers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.

Net als ‘verhuizen’ en ‘veranderen van baan’ staat ook de komst van een baby bekend als ‘levensgebeurtenis’. Dergelijke levensgebeurtenissen zijn uit het oogpunt van gedragsverandering relevant. Een levensgebeurtenis doorbreekt gewoontegedrag en dwingt mensen opnieuw, bewust, over eerder gemaakte keuzen na te denken. Zo stelt de geboorte van een kind mensen voor de vraag hoe zij zich in de nieuwe situatie denken te verplaatsen. Uit eerder onderzoek blijkt dat de geboorte van een kind niet zonder gevolgen blijft voor de mobiliteit. Ouders kopen, vooruitlopend op de geboorte, vaker een auto. De geboorte van een kind betekent dat ouders voor nieuwe verantwoordelijkheden komen te staan. Het kind moet vervoerd worden naar een crèche en andere locaties en de ouders moeten werk en huishoudelijke taken combineren, wat het eenvoudigst met een auto kan.

Een kind gaat dan ook samen met meer autorijden, meer lopen en ook het autobezit neemt toe. Dat blijkt vooral uit buitenlandse studies en enkel ouder Nederlandse onderzoek. Meer recent Nederlands onderzoek over 2014-2015 laat een wat verdeeld beeld zien. In ieder geval vindt bijna de helft van alle jongvolwassenen die in 2014 of 2015 vader of moeder zijn geworden, dat hun mobiliteitsgedrag is veranderd. In de statistieken is dat nog niet eenduidig terug te vinden omdat daarover maar beperkt gegevens beschikbaar zijn.

De onderzoekers lijkt het een goede zaak om de geboorte van een kind aan te grijpen om mobiliteitsgedrag te sturen. Daarbij moet men wel rekening houden met het feit dat voor ouders niet alleen allerlei praktische voordelen een rol spelen, maar dat de auto wordt ook gezien als ‘Schutzraum des Kindes’. Vanuit een ‘Sicherheitzmotiv’ wordt voor de auto gekozen.

Etos, Kruidvat en Prénatal bieden producten die jonge ouders gratis kunnen uitproberen. Op dezelfde wijze zouden gemeenten ouders van pasgeboren kinderen iets kunnen aanbieden. Ouders zijn verplicht om binnen drie dagen na de geboorte aangifte te doen bij de burgerlijke stand. Het uitreiken van de geboorteakte zou gepaard kunnen gaan met felicitaties en een gemeentelijk ‘geboortepakket’ met informatie over fietsen, veilige fietszitjes, de mogelijkheden van autodelen en probeerkaartjes voor het openbaar vervoer.

Verder zijn er heel wat gratis babydozen op het web te vinden (zoals die van Etos, Blije babydoos, Kruidvat, Prénatal en Zwangerkadoos) waarbij men zou kunnen aanhaken.

Tenslotte: de gemeente Utrecht en Amersfoort laten weten dat ze onder de vlag  Goedopweg samen per februari 2017 de campagne ‘Kindje Onderweg’ lanceren, gericht op aanstaande ouders.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.