Projecten SBIR Innovatief reizen van en naar het station bekend

Agentschap NL heeft namens het ministerie van Verkeer en Waterstaat tien opdrachten verstrekt binnen het project SBIR Innovatief reizen van en naar het station (small business innovation research). Het gaat onder meer om elektrisch aangedreven bakfietsen, doelgerichte marketing en fietsparkeren.
Er is daarmee voor de projecten geld beschikbaar om haalbaarheidsonderzoeken uit te voeren, waarvoor een half miljoen euro beschikbaar is.
Een overzicht van de projecten:
• Abel Consultants Delft ontwikkelt in samenwerking met de Kwink Groep het LED’s Park parkeersysteem. Dit moet ervoor zorgen dat de fietser makkelijk een plek voor zijn fiets kan vinden, waarbij rekening gehouden wordt met kort- en langparkeerders.
• Mobycon betrekt met het project Fietskracht 10 de fietser zelf bij het verbeteren van het stallen van fietsen bij het station.
• Goudappel Coffeng zet E-bikes in als vervoermiddel om de afstand tussen het station naar een evenement af te leggen. Ze werken samen met de Floriade om de E-bikes tijdens dit evenement in 2012 voor het eerst te gaan inzetten.
• Vrachtfiets zet tweepersoons- en elektrisch aangedreven bakfietsen in, zodat per trein reizende vakantiegangers van het station naar hun vakantiebestemming kunnen fietsen.
• Het platform Floqr van noSpoon Media wil met een communicatieplatform ervoor zorgen dat reizigers onderweg in contact met elkaar kunnen komen en hun voor-en natransport samen kunnen regelen.
• Trel Management en Movin Vervoeradvies willen met het project ‘In GALOP naar de trein’, een burenservice op het platteland opzetten, waarbij vrijwilligers hun klanten met een privéauto van en naar het station en andere bestemmingen brengen.
• Veolia Transport Nederland onderzoekt in samenwerking met Openbaar Vervoer autoriteiten en gemeenten de mogelijkheden voor een mobiele stationschef. Dit is een gecombineerde functie van stationschef en buschauffeur bij onbemande stations.
• VindOvSnel gaat bepaalde groepen automobilisten met gerichte marketing benaderen en bewegen de auto te laten staan en met combinaties van openbaar vervoer sneller op de plaats van bestemming te zijn.
• NPC consultancy- en projectmanagementbureau en Kantoor van Dijk (KVD) onderzoeken het Sterpunt, een multimodaal modulair transferium bij het station. Daar zorgt een ‘smooth operator’ voor het veilig parkeren van je (elektrische) fiets, scooter of auto.
• Molster Stedenbouw ontwikkelt in samenwerking met Bureau Zijaanzicht en Buro Deege ‘Verleidelijk verdichten op stations’. Deze ontwerpers en procesmanagers zullen in de toekomst gaan adviseren op het gebied van verdichting op stations. Verdichting van het stations leidt er onder andere toe dat het station voor meer mensen op loopafstand komt.

De tien geselecteerde opdrachten voor de SBIR kunnen volgens Agentschap NL als inspiratiebron dienen voor de aanvragen voor de subsidieregeling Innovatief reizen van en naar het station. Daar is nog € 3 miljoen voor te verdelen (aanmelden voor 1 november 2010).

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.