Autodelen met de buren

De bedenker van de OV-fiets en de grondlegger van autodelen in Nederland komen met het “nieuwe autodelen”. Een systeem waarbij particulieren elkaars auto delen.

Niet iedereen woont in de buurt van een deelauto. Dat heeft er in landen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten toe geleid dat peer-to-peer car sharing is bedacht: je eigen auto onderling delen met buren, vrienden of wie je maar wilt. Vanaf september kan dat ook in Nederland en België. Onderling autodelen kent twee groepen deelnemers: particulieren die hun eigen auto uitlenen en personen die zo’n privé-auto van een ander gebruiken. MyWheels brengt deze mensen vanaf september bij elkaar.
Daartoe is onder de naam MyWheels is een open standaard voor autodelen ontwikkeld. Dat betekent dat iedereen kan aanhaken en consumenten meer keus krijgen. Zij kunnen alle deelnemende auto’s tegen een vergoeding lenen. Of dat nu huurauto’s, deelauto’s of particuliere auto’s zijn. Op de website en je smartphone kun je zien waar alle auto’s staan en wat ze kosten per uur en per kilometer. Er zitten ook bijzondere auto’s van Wheels4all tussen zoals een 9-persoonsbusje, een elektrische Nissan Leaf of een knalrode pick-up truck.

MyWheels is opgezet door Henry Mentink (oprichter en directeur van Wheels4all) en Ronald Haverman (directeur van Wheels4all en bedenker van de OV-fiets). Henry Mentink: “We zijn een non profit organisatie. We delen niet alleen auto’s maar ook de winst. We nodigen alle deelauto initiatieven uit om mee te doen met de open standaard, want dan krijg je echt het gemak voor de consument dat hij alle auto’s kan pakken zonder zorgen of hij wel lid is van de juiste club”. MyWheels wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting DOEN met de bijdrage van de Postcode Loterij.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.