Met mobiliteitsbudget laat werknemer leaseauto wat vaker staan

mobiliteitsbudget-275x215De evaluatie van de pilot Slim leasen van Maastricht-Bereikbaar laat zien dat een mobiliteitsbudget voor werknemers met een leaseauto kan werken. Een mobiliteitsbudget biedt de werknemer vrijheid om te beslissen hoe hij naar het werkt reist, met de leaseauto, de trein of de bus.

Het ging om een proefproject in de regio Maastricht met een persoonlijk mobiliteitsbudget voor leaserijders waarmee deelnemers hun reiskosten konden financieren. Daarbij hadden zij steeds de keus uit onder andere vervoer per leaseauto, openbaar vervoer (met parkeren), een deelauto of OV-fiets. De Slim Leasen-proef is opgezet vanuit de overtuiging dat leaserijders met zo’n persoonlijk budget bewuster gaan reizen en hun leaseauto anders gaan gebruiken.
Er deden 140 leaserijders mee, die hun reizen vastlegden in een webapplicatie. 32% van de deelnemers gaf aan dat ze in plaats van met hun leaseauto op alternatieve manieren hebben gereisd. Daarbij ging het om gemiddeld 913 kilometer per jaar, van de in totaal 31.863 km per jaar die ze in totaal aflegden (waarvan 20.000 zakelijk). Daarnaast zijn telefonische interviews gehouden bij een steekproef van 40 leaserijders. Daarbij gaven 23 leaserijders aan anders te zijn gaan reizen onder andere door thuis te werken, te carpoolen, per openbaar vervoer te reizen of voor de fiets te kiezen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.