Noord Nederland gaat door met Shared Space

Het aantal Shared Space projecten in Noord-Nederland breidt zich gestaag uit. Zo zal ook de Hoofdstraat in Zuidwolde volgens het Shared Space principe worden ingericht.
Zuidwolde beslwoldenoot deze week dat de Hoofdstraat volgens Shared Space in te richten. Op de bestrating zal de rijloper visueel herkenbaar zijn, maar geen fysiek obstakel voor overstekend verkeer vormen, aldus het plan. Fietsers zullen naast auto’s gebruik maken van deze rijloper. Om te voorkomen dat deze rijloper een te sterk doorgaand karakter krijgt, zal deze op verschillende plaatsen worden onderbroken door pleinachtige elementen.
Vraag is overigens wel of het project helemaal onder de definitie van Shared Space valt. Wolden houdt vast het 30 kilometer regime voor de Hoofdstraat. Dit betekent dat de vormgeving hierop zal worden afgestemd en alle verkeer van rechts voorrang blijft behouden.
Het plan is ontwikkeld door bureau BügelHajema die in het noorden in meer kleine dorpen de problematiek van het doorgaande verkeer door dorpskernen aanpakte. In Oudehome en Nieuwehome bijvoorbeeld werd een gebiedsontsluitingsweg met relatief hoge intensiteiten door het dorp omgebouwd tot een gebied met gemengde functie (foto). Fietsers maken gebruik van de rijbaan en klinker en molgoten ondersteunen het beeld. Bebording is nauwelijks aanwezig.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.