Diepteonderzoek geeft meer inzicht in fietsongevallen

oudere_fitserIn opdracht van de provincie Zeeland heeft SWOV een dieptestudie uitgevoerd naar fietsongevallen met 50-plussers. Dat leidde niet tot compleet nieuwe inzichten, maar bevestigde wel dat veel te winnen valt met relatief eenvoudige maatregelen.

Het onderzoek betrof 35 ongevallen waarbij een 50-plusser ten val was gekomen, tegen een obstakel was gereden of tegen een andere fietser of een brom- of snorfietser was gebotst.

Dat leverde acht verschillende ongevalsscenario’s op van fietsers die vallen tijdens het afstappen en fietsers die vallen nadat ze tegen of over een obstakel rijden tot fietsers die met elkaar in botsing komen doordat iemand wordt ingehaald op het moment dat hij naar links wilde afslaan en een valpartij in een groep wielrenners.

De scenario’s laten zien hoe dergelijke fietsongevallen met 50-plussers ontstaan en welke aspecten van rijbaan of fietspad, gedrag en voertuig daarbij een rol spelen.

Op basis van deze informatie zijn maatregelen in kaart gebracht die kansrijk zijn om het aantal ongevallen met 50-plussers te verminderen.

De maatregelen sluiten voor het merendeel aan op bestaande richtlijnen of suggesties voor maatregelen ter voorkoming van enkelvoudige fietsongevallen of ter verbetering van de veiligheid van oudere fietsers, zoals het verwijderen van paaltjes en andere obstakels op of naast fietsvoorzieningen, het aanleggen van ‘vergevingsgezinde bermen’ en beter onderhoud van het wegdek. Verder kan ook verbetering van de stabiliteit van de fiets helpen ongevallen te voorkomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.