
ANWB-leden meldden onveilige provinciale wegen
In 2013 vielen er 570 doden in het verkeer. Bijna 20.000 mensen raakten (zwaar) gewond. Ongeveer een kwart van het aantal verkeersslachtoffers valt op de provinciale wegen. De ANWB vroeg gebruikers om aan te geven welke wegen ze als eerste aangepakt willen zien.
Gezien het relatief hoge aantal ongevallen op provinciale wegen besloot de ANWB ongeveer drie jaar geleden om deze wegen onder de loep te nemen en te onderzoeken waar dat aan ligt.
Eén van de zaken die van invloed is op de verkeersveiligheid, is de weginrichting. Is de weg smal, loopt hij bijvoorbeeld langs een diepe sloot, zijn de weghelften goed gescheiden? Zulke factoren bepalen mede hoe veilig een weg is en hoe groot de kans is dat je een ernstig ongeval overleeft. Met behulp van het zg. European Road Assessment Programme (EuroRAP) heeft de ANWB de provinciale wegen onderzocht. Met deze onderzoeksmethode worden de factoren die een weg onveilig maken, letterlijk in beeld gebracht en vertaald naar een score van minimaal één en maximaal vijf sterren.
De resultaten van deze onderzoeken zijn vervat in rapporten die de ANWB in het voorjaar van 2014 heeft aangeboden aan de 12 afzonderlijke provincies. Deze rapporten zijn voor iedereen beschikbaar via onze website www.anwb.nl/onderzoekveiligewegen.
In aanvulling daarop wilde de ANWB de gebruikers van de provinciale wegen aan het woord laten. Daarom heeft men alle wegen die slechts één of twee sterren hebben gekregen, voorgelegd aan de gebruikers. In de hele maand september konden mensen hun stem uitbrengen op de provinciale weg waarvan zij vinden dat die als eerste moet worden aangepakt.
Daarbij is ook om een toelichting gevraagd. Volgens de ANWB heeft dat een schat aan extra informatie opgeleverd.