Voorjaarsongevallen motorrijders onderzocht

Minister Eurlings gaat de voorjaarsongevallen van motorrijders onderzoeken. Volgend jaar komt er wellicht een voorjaarscampagne.
Belgiƫ startte vorige maand al met een dergelijke campagne. Ook daar vallen de eerste voorjaarsmaanden meer motorslachtoffers dan de rest van het jaar. De ANWB vermoedt dat overschatting van eigen kunnen een belangrijke ongevalsoorzaak is. Zeker als men een tijd niet heeft gereden zal men voorzichtig moeten beginnen om weer de volledige controle over de fiets te krijgen. Ook automobilisten moeten weer wennen aan meer motorfietsen op de weg, aldus de Bond.
Ook Eurlings meldt dat er jaarlijks is vanaf de maand februari een sterke toename te zien is in het aantal verkeersdoden onder motorrijders. Vanaf oktober neemt dit weer sterk af. De minister wil nu samen met de maatschappelijke partners een actieplan op te stellen dat de verkeersveiligheid van motorrijders moet verbeteren. Hij wil laten uitzoeken wat de exacte oorzaak (of oorzaken) is van de sterke toename van verkeersdoden onder motorrijders tijdens de eerste zonnige weekenden van het jaar. ‘Als blijkt dat gerichte voorlichting aan motorrijders en automobilisten de juiste maatregel is om de sterke toename van verkeersdoden onder motorrijders tijdens de eerste zonnige weekenden van het jaar, te verminderen, dan neem ik maatregelen’, aldus de minister in antwoord op Kamervragen. ‘ In dat geval zeg ik u graag toe, dat ik in het kader van het actieplan samen met de partners uit het Motorplatform alsmede de partners van het Meerjarenprogramma Campagnes Verkeersveiligheid bekijk hoe we een dergelijke jaarlijkse campagne, nog voor aanvang van het motorrijseizoen 2010, kunnen realiseren.’

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.