New York wil dat Google linksafslaan ontmoedigt

voetgangersOok New York werkt aan een Vision Zero beleid. Daarom heeft men Google gevraagd linksafslaan te ontmoedigen in de navigatiesoftware.

In New York gebeuren relatief veel ongevallen met linksafslaand verkeer. Een bestuurder moet het verkeerslicht in de gaten houden of op tegemoetkomend verkeer letten. Ook moet hij niet nerveus worden als zich achter hem een rij auto’s vormt. Dat alles gaat soms ten koste van de aandacht voor overstekende voetgangers en fietsers. Vorig jaar kwamen in dergelijke situaties 17 voetgangers en 3 fietsers om het leven. Reden voor New York om aan Google te vragen het linksafslaan zoveel mogelijk te vermijden in de navigatiesoftware.

Dat linksafslaan nadelen met zich meebrengt, weet de pakjesbezorger UPS overigens al langer. Als resultaat van (big) data analyses vond men dat er veel tijd en brandstof verloren ging als voertuigen linksaf sloegen, omdat ze daarbij moeten wachten voor tegemoetkomend verkeer. Daarop ging men ertoe over de routes zodanig in te richten, dat linksafslaan zoveel mogelijk wordt vermeden.

Ook sommige routeplanners betrekken al manoeuvres bij de routering, waarbij het voorkomt dat juist het rechtsafslaan wordt ontmoedigd. Voor zover bekend gaat het daarbij het optimaliseren van de reistijd en niet om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.