Dimmen van straatverlichting leidt niet tot meer ongevallen

verlichtingHet dimmen van de straatverlichting heeft geen invloed op de verkeersveiligheid, aldus een studie van de University College London.

De studie, die is gepubliceerd in het Journal of Epidemiology and Community Health suggereert dat lokale wegbeheerders de straatverlichting veilig kunnen dimmen om op die manier kosten te besparen en CO2 uitstoot te verminderen.

De onderzoekers analyseerden de data van 2000-2013 van 62 lokale wegbeheerders in Engeland en Wales die de verlichting hebben teruggeschroefd. Soms door die permanent uit te schakelen, of gedurende een aantal nachtelijke uren. Of door de lichten te dimmen, danwel de lampen te vervangen door led-verlichting.

Ze legden die gegevens naast de nachtelijke ongevallencijfers en vonden geen relatie tussen verminderde straatverlichting en ongevallen. Ook vonden ze geen verband tussen de intensiteit van de straatverlichting en de misdaadcijfers.

De onderzoekers signaleren wel dat burgers niet altijd gelukkig zijn met dergelijke maatregelen. Hoewel het merendeel het nauwelijks in de gaten heeft dat er is bezuinigd op verlichting, is er bij een klein deel sprake van toenemende ongerustheid en een negatieve invloed op het gevoel van veiligheid bij nacht.
Verder melden de wetenschappers dat niet is meegenomen dat het dimmen van straatverlichting mogelijk leidt tot het maken van minder verplaatsingen door inwoners, te voet, met de fiets of met de auto, hoewel dit effect niet groot lijkt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.