Schoolroute vraagt meer aandacht

overstekenBasisscholen kampen met gevaarlijke verkeerssituaties op school-thuisroute, aldus VVN. Uit Belgisch onderzoek blijkt dat de risico’s vooral liggen net buiten de 30 km/uur zones.

83% van de basisscholen in Nederland heeft te maken met zaken die de verkeersveiligheid in de omgeving van de school negatief kunnen beïnvloeden. 1 op de 10 scholen heeft behoefte aan een verkeersbrigade om de leerlingen veilig te laten oversteken, vooral vanwege het vele autoverkeer en vanwege het feit dat er weinig rekening wordt gehouden met voetgangers. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Veilig Verkeer Nederland.

In totaal zijn 2.311 basisscholen ondervraagd in het onderzoek. Bij 58% van deze scholen ontstaan er gevaarlijke situaties door drukte tijdens het brengen en halen van leerlingen, bij 41% spelen er parkeerproblemen en bij 32% van de scholen zijn er gevaarlijke oversteekplaatsen op de school-thuisroute.

Van de scholen waar nu nog geen verkeersbrigade is, geeft 10% aan dat er wel behoefte is aan een verkeersbrigade die helpt om kinderen veilig te laten oversteken op weg naar school.

Ook in België signaleert men risico’s op de schoolroute. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) meldt dat 4 op 10 kinderen die slachtoffer waren in een ongeval, op weg waren naar of van school. Maar, aldus het BIVV, slechts 5% van deze kinderen had een ongeval in de onmiddellijke schoolomgeving.

In België wegbeheerder sinds 10 jaar wettelijk verplicht een zone 30 in te richten binnen de schoolomgeving. Om de effectiviteit van deze maatregel te meten heeft het BIVV bijna 2300 ongevallen onder de loep genomen waarbij kinderen op weg naar of van school betrokken waren 1 .

Daaruit blijkt dat de onmiddellijke schoolomgeving relatief veilig is aangezien er maar 5% van de ongevallen gebeurde. Bijna 75% van de kinderen was echter slachtoffer van een verkeersongeval dat gebeurde binnen een perifere zone tussen de zone 30 en 300 meter rond de school.

In Nederland voert Veilig Verkeer Nederland de komende weken de campagne ‘Help ze oversteken’. Ouders die zich zorgen maken over een oversteekplaats op de route naar school kunnen samen met de school het initiatief nemen voor het oprichten van een verkeersbrigade.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.