Ongevallen app vernieuwd

fietserDe app waarmee weggebruikers ongevallen en schade kunnen melden krijgt een make-over. De nieuwe versie verschijnt half november.

De app MobielSchadeMelden komt voort uit het STAR-initiatief van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ICT-bureau VIA. Opzet is om meldingen van politie én van weggebruikers over ongevallen te combineren in één database. Daar is behoefte aan omdat de reguliere verkeersongevallenregistratie onbetrouwbaar omdat de politie alle verkeersongevallen en –slachtoffers registreert.

Wel maakt de politie sinds augustus 2013 zogenaamde kenmerkenmeldingen plus als zij aanwezig was bij een aanrijding. Hierin staat een beschrijving van de toedracht, de locatie en de betrokken personen en voertuigen.

Verder zullen weggebruikers worden gestimuleerd gegegevens digitaal te melden via de app MobielSchadeMelden. Daarmee wordt gelijk op eenvoudige wijze de verzekeringskwestie afgehandeld en de ongevalssituatie in beeld gebracht.

De MobielSchadeMelden app is door de verzekeraars vernieuwd in het kader van STAR. Verschillende aanpassingen hebben plaatsgevonden voor het kunnen melden van aanrijdingen tussen alle soorten verkeersdeelnemers. Ook eenzijdige aanrijdingen door voertuigen zonder kenteken, zoals fietsers, kunnen worden gemeld. En het is mogelijk om ongevallen met letsel te melden. Voor het bepalen van de locatie wordt gebruik gemaakt van GPS. Via het kenteken wordt automatisch de voertuig- en verzekeringsgegevens opgehaald en volstaat het invoeren van de postcode en huisnummer voor het bepalen van de adresgegevens van de betrokkene.

De actuele gegevens worden op abonnementsbasis toegankelijk via een applicatie van VIA. Achteraf komen op jaarbasis de STAR-gegevens gratis beschikbaar via de BRON-database van Rijkswaterstaat.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.