Blackbox moet meer inzicht geven in oorzaken vrachtwagenongevallen

vrachtautoEen blackbox die het rijgedrag bijhoudt, een videocamera die de omgeving opneemt en een eyetracker die in de gaten houdt of de chauffeur alert is. Met deze middelen wil verzekeraar TVM meer inzicht krijgen in de oorzaken van vrachtwagenongevallen. TVM zet daarom een pilot op met zo’n 500 vrachtauto’s.

TVM wil meer inzicht krijgen ongevalsoorzaken: onveilig rijgedrag, onveilige situaties en bijna-ongelukken. Tijdens de pilot die van start is gegaan houdt een ingebouwde blackbox het rijgedrag van de chauffeur bij. Dit apparaat slaat vooral afwijkingen van normaal en veilig rijgedrag op. Het gaat bijvoorbeeld om te hard optrekken, hard remmen en te hard door de bocht rijden. Daarnaast worden kenmerken van vloeiend rijden gemeten, samenhangend met bijvoorbeeld het gebruik van cruisecontrol en uitrollen.
Als de blackbox een overschrijding registreert, dan wordt dit als een ‘event’ opgeslagen. Grote overschrijdingen, zoals (bijna-)ongelukken of meerdere events in een korte tijd, worden als een ‘alert’ opgeslagen. De events en alerts worden getoond in een online dashboard. In dit dashboard kunnen de chauffeur u de werkgever het geregistreerde rijgedrag bekijken. Ook kan de chauffeur aangeven wat de oorzaak van een overschrijding was.

Verder zet TVM de eyetracker in. Die houdt bij of de chauffeur door de voorruit kijkt en of men de ogen open heeft. Als dit drie seconden niet het geval is, klinkt een geluidssignaal in de cabine.
Verder slaat een dashboardcamera een video op van tien seconden voor en tien seconden na een alert. Deze video wordt ook geüpload en getoond in het online dashboard.

De chauffeur kan verder aangeven wat volgens hem de aanleiding van bepaalde situaties was. Denk hierbij aan onverwachte acties van andere weggebruikers, een hoge werkdruk of afleiding door de boardcomputer of smartphone. Daarnaast geeft de pilot inzicht in de invloed op het rijgedrag van bijvoorbeeld weersomstandigheden, de weginrichting en het tijdstip.

Aan de Pilot veilig rijgedrag doen ruim dertig transportbedrijven met bijna vijfhonderd vrachtauto’s mee. Hierbij is een doorsnede van de markt vertegenwoordigd: van eigen rijder tot en met logistiek dienstverlener en van internationaal transport tot lokale distributie. Bij alle vijfhonderd vrachtauto’s wordt met een blackbox het rijgedrag van de chauffeur gemonitord. In de helft van de vrachtwagens worden ook een dashboardcamera en eyetracker ingebouwd.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.