Ook ANWB geeft veilige rijders korting op verzekering

bestuuderDe ANWB geeft tot 30 procent extra korting aan veilige rijders. Door de gegevens uit de zogenaamde CAN-bus van de auto via internet te verzenden via een dongle, kan worden beoordeeld of iemand zich aan de snelheid houdt niet te hard door de bocht gaat of te stevig remt en optrekt.

Het idee is niet nieuw. Er is al een aantal apps op de markt die hetzelfde effect nastreven. En wie een myJINI module laat inbouwen, kan korting krijgen op een Allsecur autoverzekering. Maar het is voor het eerst dat een grote autoverzekeraar deze mogelijkheid aanbiedt. De ANWB experimenteert al sinds 2014 met de dongle waarmee automobilisten via een app inzicht kunnen krijgen in hun rijgedrag.

Onderzoek van de universiteit Groningen uit 2012 leerde snelheidsovertredingen met 14 procent afnemen als met name jonge bestuurders een beloning ontvingen van enkele tientjes per maand.

Bij deze en andere toepassingen van dergelijke trackingsystemen wordt soms ook de optie meegenomen om bestuurders te belonen als ze niet ’s nachts of in het weekend rijden. In de het Groningse onderzoek bleek dat overigens nauwelijks effect te hebben.

Een andere optie is om de verzekeringspremie direct te koppellen aan het aantal gereden kilometers. Zo’n Pay As You Drive optie heeft als bijkomend voordeel dat zo’n maatregel een forse bijdrage zou kunnen leveren aan vermindering van het aantal files, zo becijferde het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid een paar jaar geleden.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.