Dramatische stijging verkeersslachtoffers in VS

verkeersdoden_vs
Toename aantal verkeersdoden in VS in aantallen en procenten. [bron: NHTSA’s National Center for Statistics and Analysis ]
In de VS verloren in 2015 35.092 mensen het leven bij verkeersongevallen. Een toename van 7,2 procent ten opzichte van 2014.

Dat het aantal slachtoffers sterk zou zijn toegenomen was al bekend. Maar het Amerikaanse ministerie van Verkeer bevestigt dat nu met het naar buiten brengen van de officiële cijfers.

De toename van het aantal verkeersdoden maakt een einde aan een vijf-jaarperiode waarin het aantal slachtoffers steeds afnam. En een stijging van meer dan 7 procent is niet meer voorgekomen sinds 1966, toen de toename 8,1% bedroeg ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aantal doden onder voetgangers en fietsers bereikte een niveau dat de afgelopen 20 jaar niet meer werd geregistreerd.

Opvallend is de toename van het aantal overleden motorrijders, met ruim 8 procent. En de helft van de overleden autoinzittenden droeg geen gordel. Bij één op de drie ongevallen was alcohol in het spel.

Volgens deskundigen heeft vooral de toename van het aantal banen en de lagere brandstofprijzen ertoe geleid dat er meer is gereden in 2015, en dat geldt ook voor het vrijetijdsverkeer. Het aantal afgelegde kilometers nam met 3,5 procent toe in 2014, de grootste toename in bijna 25 jaar. Dat zou de toename van het aantal verkeersongevallen wellicht gedeeltelijk kunnen verklaren.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.