Elektrische auto’s moeten in VS ‘stofzuigergeluid’ maken

voetgangerIn de VS moeten elektrische auto’s die vanaf medio 2017 op de markt komen lawaai maken om voetgangers te waarschuwen dat ze eraan komen. Het geluidsniveau komt overeen met het geluid van een stofzuiger.

E-auto’s hoeven alleen geluid te maken (66dB) als ze langzamer rijden dan 30 km/uur. Boven die snelheid overheerst geluid van wind en banden.

De regelgeving is vooral bedoeld om slechtzienden attent te maken op de e-auto’s. Volgens de NHTSA zal de maatregel 2400 voetgangersongevallen per jaar kunnen voorkomen.

In ons land speelt het probleem ook, bijvoorbeeld in Brabant waar op 11 december as. de nieuwe OV-concessie in Zuidoost-Brabant van start gaat. Een bijzondere concessie omdat vervoerder Hermes direct vanaf de start van de concessie met 43 volledig elektrische bussen gaat rijden in de regio Eindhoven en Helmond. Deze bussen zijn zo stil dat ze, met het oog op de veiligheid van andere weggebruikers, voorzien worden van een ‘trambel’ zodat voetgangers en fietsers de bus tijdig aan horen komen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.