Laagterecord aantal verkeersdoden in België

In de eerste 9 maanden van dit jaar vielen er 12 procent minder doden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal letselongevallen daalde ook licht met 0,5 procent. Zo blijkt uit de officiële cijfers van de verkeersveiligheidsbarometer van het BIVV. Nog nooit waren er minder letselongevallen en vielen er zo weinig doden.

Een paar zaken vallen op. Het aantal letselongevallen met bromfietsen daalde met -6,5%. Nooit eerder waren er minder ongevallen met bromfietsen dan in de eerste 9 maanden van dit jaar. Opvallend ook is dat in Brussel geen enkele dode viel bij een auto-ongeval. Dit is nog nooit gebeurd.

Voor heel België bekeken is de daling van het aantal ‘doden ter plaatse’ het grootst bij de auto-inzittenden (-41 doden). Daarentegen is  nationaal wel sprake van een stijging van het aantal doden bij de fietsers (+5 doden) en bij de slachtoffers van een vrachtwagenongeval (+8 doden).

Het aantal doden op de snelweg daalde ook aanzienlijk (-17 doden) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In totaal vielen er 52 doden op de snelwegen, ook dat is een laagterecord voor de eerste 9 maanden van een jaar.

Verder waren er minder ongevallen met jonge autobestuurders tijdens de weekendnachten. Het aantal doden liep terug met 18.

De volledige balans van 2016 zal pas midden maart opgemaakt kunnen worden.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.