Navigatiesystemen gunstig voor verkeersveiligheid

Uit een onderzoek dat TNO heeft uitgevoerd voor TomTom, de producent van autonavigatiesystemen, is gebleken dat autonavigatie een positieve invloed heeft op de verkeersveiligheid. Het autorijden kost bestuurders met een navigatiesysteem minder inspanning, ze maken minder fouten en geven aan alerter, kalmer en minder gespannen te zijn .
Het in Nederland uitgevoerde onderzoek door middel van enquêtes en een studie met een geïnstrumenteerd voertuig werd uitgebreid naar Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje en de Verenigde Staten.
In het onderzoek onder een representatieve steekproef van autobestuurders werd gekeken naar de gevolgen van navigatiesystemen voor de bestuurder met betrekking tot de volgende aspecten: oplettendheid, stress, inspanning, gedrag, en afgelegde afstand en tijd.
In het algemeen kan uit de metingen aan voertuigen en enquêtes met bestuurders de conclusie worden getrokken dat de verkeersveiligheid verbetert door het gebruik van navigatiesystemen en dat ze een positieve invloed hebben op bovengenoemde aspecten, aldus TNO. De meeste gebruikers van navigatiesystemen (59% tot 86%) voelden zich meer ontspannen tijdens het rijden en 38% tot 53% vond dat ze zich minder snel lieten afleiden doordat ze een navigatiesysteem gebruikten. Met betrekking tot het gemeten rijgedrag bleek dat bestuurders aanzienlijk minder fouten maakten Ook bleek dat de gemiddelde afstand en tijd die werden gereden om een onbekende bestemming te bereiken korter waren bij gebruik van een navigatiesysteem. Het brandstof verbruik per kilometer veranderde niet als gevolg van het rijden met een navigatiesysteem echter, door de reductie in gereden kilometers was ook het totale verbruik gereduceerd bij gebruik van een navigatiesysteem.
Aangezien vervoerssystemen kunnen zorgen voor afleiding in het verkeer is het volgens TNO noodzakelijk dat er verder onderzoek gedaan wordt op de impact van het rijden met een navigatiesysteem, zoals de afleiding door belangrijke indicatoren die iets zeggen over aspecten van het rijgedrag. Bijvoorbeeld: kijkgedrag, rijstrookwisselgedrag en volggedrag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.