Drones brengen ongevalsscène sneller in beeld

Twee moderne drones zullen in België worden ingezet na ongevallen op de autosnelwegen. De drones zorgen ervoor dat na een ongeval de ongevalsscène sneller in kaart gebracht kan worden. Zo kan de snelweg eerder vrij worden gemaakt.

Tot nu toe gebeurt dat werk in de provincie Antwerpen door een speciaal verkeersongevallenteam.  Ze maken hierbij gebruik van 2D en sinds kort ook 3D-fotogrammetrie met camera’s op uitschuifbare masten. Daarmee worden de posities van voertuigen en sporen minutieus en centimeternauwkeurig vastgelegd.

Het gebruik van 2D-fotogrammetrie is alleen mogelijk op plaatsen waar geen grote hoogteverschillen zijn.  Aangezien de meeste sporen van verkeersongevallen zich op de rijbaan bevinden vormt dat meestal geen probleem. Wanneer er wel een hoogteverschil is, biedt 3D-fotogrammetrie voordelen. Bovendien kan men daarmee ook de omgeving vastleggenen zonder dat speciale meetpunten nodig zijn.

Op grote ongevalsites op autosnelwegen, die vaak een oppervlakte bestrijken van honderden meters, zijn meerdere foto’s vereist en is het noodzakelijk om te gaan werken vanuit vogelperspectief. Door gebruik te maken van drones kan de politie nu in enkele minuten de hele site overvliegen en alles vastleggen zonder enige verdere meting te moeten uitvoeren. Bovendien hoeft men ook niet te wachten totdat alle voertuigen zijn weggetakeld en kunnen ze in één keer ook alle sporen buiten de rijbaan vastleggen.

De drones zullen in de toekomst  ook materiaal vergaren waarmee diepte-onderzoek kan worden verricht.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.