Snelle datatransmissie maakt waarschuwing voor stilstaande voertuigen mogelijk

Nieuwe technische ontwikkelingen maken het mogelijk om weggebruikers heel snel te waarschuwen voor gevaren, zoals stilstaande hulpvoertuigen.

Het komt regelmatig voor dat de stilstaande voertuigen van weginspecteurs te laat worden opgemerkt. De dienst ‘Waarschuwing voor stilstaande voertuigen’ (Collision Risk Warning) moet dat voorkomen.

Collision Risk Warning is niet helemaal nieuw. Eerder zijn al pilots gedraaid met de dienst Flister, waarbij weggebruikers via het radiosignaal en mobiele netwerk gewaarschuwd worden voor stilstaande voertuigen van weginspecteurs.

Tijdens een test op de A67 tussen Eindhoven en Venlo plaatste een weginspecteur van Rijkswaterstaat zijn voertuig vlak naast de vluchtstrook. Zodra het voertuig stil stond, activeerde de weginspecteur vanuit zijn voertuig de bestaande dienst ‘Flister’. Op dat moment werden – zoals gebruikelijk – de coördinaten van het voertuig naar NDW gestuurd.

Nieuw was dat het Flister-bericht binnen 7 milliseconden ook werd doorgestuurd via een langs de weg geplaatste Road Side Unit (RSU) met een WiFi-P baken naar passerende testvoertuigen. De bestuurders van die voertuigen kregen daardoor een waarschuwing te zien.

De proef toonde aan dat door middel van WiFi-P een waarschuwing snel en accuraat in naderende voertuigen worden gepresenteerd, aldus de NDW.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.