Geen rijbewijskeuring meer voor ouderen in Denemarken

©123RF.COM

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat ouderen een groter gevaar op de weg vormen dan jongeren. Een medische keuring op je 75ste is dan ook niet meer van deze tijd.

Dat stelt de Deense overheid die een wetsvoorstel heeft ingebracht om de regelmatig terugkerende keuringen voor oudere bestuurders af te schaffen.

In Denemarken moet men vanaf 75 jaar gekeurd worden. In Nederland geldt een soortgelijk regeling. Wel moet men in Denemarken daarna om de 2 jaar worden gekeurd en vanaf 80 jaar ieder jaar. Nederland hanteert een cyclus van om de 5 jaar.

Maar de screening van ouderen op rijvaardigheid is gebaseerd op de verkeerde veronderstelling dat ouderen een groter risico in het verkeer opleveren, aldus de Deense overheid. Studies wijzen uit dat ze zich beter aan snelheidsbeperkingen houden en bijvoorbeeld minder risico met zich meebrengen dan bestuurder tussen 18 en 24 jaar.

Verder is uit onderzoek gebleken dat de voornaamste ongevalsoorzaken van oudere mensen voorkomen uit een verminderd vermogen om grote hoeveelheden informatie gelijktijdig op korte termijn te verwerken. En het is maar de vraag of dat bij een keuring eruit komt. Ook blijkt dat in landen zonder leeftijdsgrens niet significant meer ongevallen gebeuren met ouderen dan in landen als Denemarken met een leeftijdscreening.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.