Iets minder verkeersdoden in EU

Foto: bialasiewicz / 123RF Stockfoto

Het aantal verkeersdoden in de EU is vorig jaar met 2 procent gedaald. Dat blijkt uit de verkeersveiligheidsstatistieken die de Commissie bekend heeft gemaakt. In ons land zal het aantal verkeersdoden mogelijk zo’n 4 procent hoger uitkomen.
In 2016 lieten 25 500 mensen het leven op de wegen in de EU. Dat zijn er 600 minder dan in 2015 en 6 000 minder dan in 2010.

Hoewel Nederland bij de veiligste landen hoort, zal het aantal verkeersdoden hier mogelijk 4 procent hoger uitkomen, als je de lijn die zich aftekende van januari tot en met september doorzet, want er zijn nog geen cijfers voor het hele jaar bekend.

Nederland staat op de derde plaatst als het gaat om landen met het minste aantal verkeersdoden per miljoen inwoners. Op 1 staat Zweden, direct gevolgd door het Verenigd Koninkrijk.

Over de voorbije zes jaar daalde het aantal verkeersdoden in de EU met 19 procent. Dat is waarschijnlijk niet genoeg als de EU het aantal verkeersdoden tussen 2010 en 2020 met de helft wil verminderen. Van de verkeersdoden was 46% autoinzittende, 21% voetganger, 14% motorrijder en 8% fietser.

Voor 16 lidstaten, die 80 procent van de bevolking van de EU uitmaken, heeft de Commissie zich in 2016 voor het eerst gebaseerd op een nieuwe gemeenschappelijke definitie van “ernstig verkeersletsel”. Op basis daarvan heeft de Commissie berekend dat in de hele EU 135 000 mensen ernstig gewond raakten in het verkeer. De meeste van hen waren kwetsbare weggebruikers, zoals voetgangers, fietsers en motorrijders

Volgens Antonio Avenoso, Executive Director van de European Transport Safety Council, hebben de tegenvallende resultaten – behalve met de inspanningen van de lidstaten zelf – onder meer te maken met het uitblijven van nieuwe voertuigeisen. En dat heeft er weer toe geleid dat veiligheidsvoorzieningen zoals automatische nood-remsystemen en intelligente snelheidsadaptie (in de vorm van een waarschuwing) nog niet verplicht zijn.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.