‘Verkeersongevallendata sneller beschikbaar stellen’

Door de politie geregistreerde ongevallen (bron: STAR)

Dit jaar zijn er tot nu toe 221 ongevallen met verkeersdoden geregistreerd door de politie. Het werkelijke aantal zal hoger liggen, omdat de politie niet alle verkeersdoden registreert. Maar dat horen we pas volgend jaar.

De door de politie geregistreerde ongevallen worden door Rijkswaterstaat verwerkt in BRON (Bestand geRegistreerde Ongevallen in Nederland). Het aantal geregistreerde verkeersdoden volgens BRON was tussen 2010 en 2015 ongeveer 15% lager dan het door CBS vastgestelde werkelijke aantal. De cijfers worden door het CBS namelijk aangevuld met gegevens van door een arts ingevulde doodsoorzaakformulieren en de dossiers van arrondissements­parketten over niet-natuurlijke doods­oorzaken.

Die ‘eindcijfers’ van het aantal verkeersdoden in een jaar komen het jaar daarop rond de maand mei naar buiten. De open data van alle geregistreerde ongevallen dit jaar pas in november. Volgens verkeersdata specialist Richard van de Werken van bureau Hastig zou dat veel sneller mogen.

‘We moeten dergelijke open data minder lang op de plank laten liggen’, zegt hij.  ‘Stel je eens voor dat we het effect van de belastingmaatregelen op de autoverkopen pas meer dan een jaar later konden zien. Of dat de economische groei niet een keer per kwartaal door het CBS naar buiten laten brengen, maar een keer per jaar. Dat zou toch ondenkbaar zijn? Toch is dat op dit moment zo bij het beleidsveld verkeersveiligheid. Snelle, nieuwe ontwikkelingen als de e-bike maken een enorme vlucht door. Iedereen gaat aan de e-bike, gewoon omdat het kan. Dat leidt tot nieuwe discussies: is het wel veilig, waar hoort de speed pedelec thuis.’
De BRON-data zou daarom maandelijks beschikbaar moeten komen, aldus Van de Werken. ‘Door frequente open data is het eenvoudiger om de aandacht voor verkeersveiligheid vast te houden en partijen uit de samenleving bij verkeersveiligheid te betrekken. Evaluatie, monitoring wordt makkelijker mogelijks kunnen we, net als bij de files, verkeersonveiligheid gaan “voorspellen”.’

Het CBS laat desgevraagd aan Verkeersnet weten voorlopige cijfers van verkeersdoden per kwartaal te kunnen leveren, maar alleen als ‘betaald maatwerk’.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.