Wet 2toDrive nog niet rond: 16-jarige moet wachten met rijlessen

2toDrive wordt tijdelijk stilgelegd. Het experiment waarbij jongeren op hun zeventiende al hun rijbewijs kunnen halen, eindigt op 31 oktober en de definitieve verankering in de wet is nog niet rond. Dat gebeurt naar verwachting komend voorjaar. Jongeren die op 1 november van dit jaar nog geen zestien zijn, moeten wachten met deelnemen aan 2toDrive. Voor jongeren die op 1 november wel zestien zijn, wordt een uitzondering gemaakt.

Bij 2toDrive kunnen jongeren vanaf 16,5 jaar rijles volgen en op hun zeventiende het rijexamen afleggen. Tot hun achttiende mogen ze alleen onder begeleiding van een ervaren bestuurder achter het stuur zitten. Sinds de start hiervan in november 2011 hebben ruim 220.000 17-jarigen het rijexamen met succes afgelegd. Maar 2toDrive is een experiment en loopt door tot 31 oktober. Oud-minister Schultz van Haegen kondigde eerder al aan dat het definitief wordt ingevoerd in de wet, maar dat blijkt nu nog niet te zijn gebeurd. De verwachting is dat dit begin volgend jaar pas het geval is. Wie op 1 november nog geen zestien is, moet wachten met deelnemen aan 2toDrive.

Overgangsregeling

Voor jongeren die op 1 november van dit jaar wel zestien jaar of ouder zijn, geldt een overgangsregeling. Zij kunnen dus nog steeds hun rijbewijs halen vanaf hun zeventiende. Jongeren worden zo niet gedupeerd, is het idee. De verwachting is ook dat de financiële en organisatorische gevolgen voor het CBR en de rijschoolbranche zo het kleinst zijn.

Jongeren die pas na 1 november zestien worden, kunnen overigens wel met een gerust hart aan hun theorielessen beginnen, benadrukt het CBR. “De wet zal naar verwachting definitief ingevoerd zijn voordat deze jongeren 16,5 jaar zijn. Als ze 16,5 jaar zijn, kunnen ze ook met hun praktijklessen beginnen”, vertelt woordvoerster Irene Heldens. Volgens het CBR heeft de overgangsregeling van 2toDrive maar voor een kleine groep gevolgen. “Het gaat om ongeveer twintig leerlingen per maand die normaal gesproken direct na hun 16e verjaardag zouden beginnen aan het theorie-examen.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.