Tol op meer Vlaamse wegen reactie op groeiend sluipverkeer

Vanaf 1 januari 2018 legt Vlaanderen een kilometerheffing voor vrachtwagens op voor vijf gewestwegen. De maatregel moet sluipverkeer tegengaan.

Sinds 1 april 2016 moeten vrachtwagens van 3,5 ton en zwaarder tol betalen in België. Maar in een jaar tijd is het sluipverkeer op 73 trajecten in Vlaanderen flink toegenomen, zo bleek uit metingen op 451 plaatsen.

Op vijf van deze trajecten gaat vanaf 1 januari een kilometerheffing voor vrachtwagens in. Het gaat om de delen van de N73, de N43, de N42, de N35 en de N14, in totaal zo’n 150 kilometer.

Voorbeeld volgen

Vlaanderen volgt het voorbeeld van Brussel dat vanaf het begin de heffing op een groot aantal wegen toepaste en Wallonië, dat eerder dit jaar al een bescheiden uitbreiding doorvoerde.

Het vrachtverkeer is ook op 67 andere trajecten toegenomen, maar hiervoor wil Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) geen heffing opleggen, omdat de druk dan mogelijk naar nog kleinere wegen zou verschuiven. Hij denkt er wel aan alternatieve ingrepen, zoals tonnagebeperkingen of aanpassingen aan de infrastructuur.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.