SWOV schikt 50 km/uur-wegen in veiligheidsindex

De 50 km/uur-wegen in Amsterdam zijn nu allemaal gerangschikt op verkeersveiligheid. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, de ANWB en de gemeente hebben hiervoor een speciale index gemaakt.

Het gaat om de zogenoemde Network Safety Index (NSI). Die is opgebouwd uit kenmerken van de staat van de betreffende wegen en nabijgelegen fietspaden, in combinatie met intensiteitsgegevens van het verkeer en de verkeersongevallen die op deze wegen hebben plaatsgevonden.

Ernstige verkeersongevallen

Met de NSI kan Amsterdam de 50 km/uur-wegen ordenen naar de mate van verkeersonveiligheid. Daarmee laat de index zien welke wegen dringend verkeersveiliger gemaakt moeten worden. Voor 50 km/uur-wegen is gekozen omdat in steden op deze wegen de meeste ernstige verkeersongevallen plaatsvinden.

De NSI heeft wat weg van de methode Proactief Meten van Verkeersveiligheid, en de onlangs gebruikte methode Proactief Meten van Verkeersveiligheid-light. De methodes sluiten aan bij de behoeften van provincies en gemeentes. Die willen de laatste jaren namelijk liever vooraf veiligheidsmaatregelen nemen dan achteraf, als er ongevallen gebeurd zijn. Dat komt mede omdat ze te weinig valide data over verkeersongevallen tot hun beschikking hebben.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.