Aantal ernstig gewonden in het verkeer het hoogst in bijna 25 jaar

Vorig jaar raakten 21.400 mensen ernstig gewond in het verkeer: het hoogste aantal sinds het begin van de ongevallenregistratie in 1993. Het aantal doden lag in 2016 op 629. Dat aantal is voor het derde jaar op rij niet gedaald. Dit staat in de Monitor Verkeersveiligheid 2017 van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

De Monitor Verkeersveiligheid bespreekt hoe de verkeersveiligheid zich in 2016 ontwikkeld heeft. In 2016 vielen 629 doden en 21.400 ernstig gewonden in het Nederlandse verkeer. Daarmee is het aantal doden voor het derde jaar op rij niet afgenomen en het aantal ernstig gewonden hoger dan ooit sinds het begin van de registratie, in 1993.

Ook het risico om in het verkeer te overlijden is niet verder gedaald de laatste paar jaar en het risico om ernstig gewond te raken in het verkeer laat zelfs een stijgende trend zien. In 2016 vielen 4 doden en 131 ernstig gewonden per miljard km afgelegde afstand.

Gezamenlijk verantwoordelijk

De SWOV vindt dat alle betrokken partijen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van de verkeersveiligheid. Om de verantwoordelijkheden te concretiseren, zijn volgens de organisatie verkeersveiligheidsindicatoren (SPI’s) belangrijk. Alleen zou voor bijna geen enkele indicator voldoende gegevens beschikbaar zijn om de ontwikkeling op landelijk niveau te monitoren.

Daarnaast is volgens de SWOV specifiek aandacht nodig voor: bestuurders van scootmobielen, fietsongevallen zonder motorvoertuigen, bestelauto-ongevallen, ongevallen met 80-plussers en ongevallen op 30- en 60km/uur-wegen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.