Een op de zes oversteekplaatsen in Europa onveilig

zebraRuim 1 op de 6 onderzochte voetgangersoversteekplaatsen in Europa scoort een onvoldoende. Dit is een slechter resultaat dan in 2008. Toen scoorde 1 op de 8 oversteekplaatsen onder de maat.
Dat blijkt uit een inventarisatie van de ANWB en haar zusterclubs naar de veiligheid van oversteekplaatsen in 31 Europese steden.
Ruim 60% van de onderzochte voetgangersoversteekplaatsen daarentegen haalden wel een positief resultaat. Veertien oversteekplaatsen eindigden bovenaan met een zeer goede beoordeling.
Gemiddeld genomen blijkt Rotterdam de beste oversteekplaatsen te hebben. Van de onderzochte steden bleek Rotterdam geen enkele slecht scorende oversteekplaats te hebben. Het gemiddelde resultaat van elke, in Rotterdam, onderzochte kruising bleek goed te zijn. Hoewel de zichtbaarheid zowel overdag als ’s avonds goed tot zeer goed is, blijkt bij sommige oversteekplaatsen de toegankelijkheid te kunnen worden verbeterd. Ook aan het ontwerp ervan kan nog een en ander worden verbeterd. Hierdoor is het eindoordeel voor Rotterdam goed. De stad komt hiermee op de eerste plaats van alle geteste steden.

De score van de Rotterdamse oversteekplaatsen.
De score van de Rotterdamse oversteekplaatsen.

Een oversteekplaats in Bratislava (Slowakije) behaalde een zeer goede beoordeling en komt als beste oversteekplaats uit de test. Deze verdiende de maximale score in alle categorieën. De onderzoekers waren met name te spreken over het uitstekende ontwerp en de perfecte staat van onderhoud. Door een combinatie van de goede wegmarkeringen, duidelijke borden en goede verlichting scoorde deze oversteekplaats, zowel overdag als ’s nachts, zeer goed. De toegankelijkheid was optimaal. Zo waren er verlaagde stoepranden en was er over de gehele oversteekplaats reliëf aangebracht voor blinden en slechtzienden.
Op de laatste plaats eindigde een oversteekplaats in Milaan. Deze is gesitueerd bij de uitgang van een populair stadspark nabij Via Palestro. De oversteekmogelijkheid scoorde ondermaats in alle categorieën. Vooral met de zichtbaarheid en de toegankelijkheid was veel mis. Het slechte resultaat kwam ook door de aanwezigheid van geparkeerde voertuigen net voor en op de oversteekplaats. Tijdens het onderzoek werden de onderzoekers zelfs verrast door een bestuurder die zijn auto precies op het zebrapad parkeerde.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.